Gör det själv-skolan

Hur ser du till att fasaden är snygg - år efter år? Och vad ska man tänka på när man bottenmålar båten? På den här sidan bjuder vi på lite smarta tips och guider.

Att rengöra fasaden i fyra enkla steg

fasadrengoring-rengora-fasaden-optimEtt vanligt problem, både i skärgårds- och stadsmiljö, är att ditt hus får alg- eller mögelpåväxt på fasaden. Inte sällan är det norrsidan av huset som drabbas värst. Alger och mögel trivs helt enkelt bäst där huset utsätts för extra mycket fukt och kyla. Även porösa och skrovliga ytor angrips lättare än släta. Ibland är virket angripet från början, vilket kan bero på att det har torkats dåligt under tillverkningen, eller inte lagrats tillräckligt torrt.

Så håller du fasaden snygg
 • Tvätta fasaden vartannat år
 • Måla om fasaden – det skyddar mot mögelangrepp
 • Använd snabbtorkande färg och undvik att måla under pollensäsong
 • Beskär eller flytta buskar som står nära fasaden så sol och vind kommer åt.
 • Se över husets dränering och rännorna
Rengör fasaden i fyra steg
1. Börja med att skydda fönstren

Utomhustvätt kan ge gråa märken och annat som är svåra att få få bort. Täck därför fönstren med skyddsplast innan du tvättar fasaden.

2. Tvätta med utomhustvätt, låt torka

Börja med att skölja fasaden. Du bör använda rent kallt vatten. Lägg sedan på utomhustvätt med svamp, borste eller skumspruta och låt torka i cirka 15 minuter.

3. Skölj bort tvättmedlet, var försiktig

Skölj bort tvättmedlet med rikligt med vatten. Var lite försiktig om du använder en högtrycksspruta för att inte skada träet. Ett tips är att rikta vattenstrålen längs med fasaden istället för rakt mot ytan.

4. Lägg på alg- och mögelmedel

Om det redan finns alger och mögel på träet finns det alg- och mögelmedel som du bör använda. Medlet behöver inte sköljas bort efteråt. OBS! Tänk på att följa instruktionerna från tillverkaren.

Lycka till med din fasad. Du är varmt välkommen att höra av dig till oss om du har frågor kring vilka material du bör använda eller behöver hjälp med din fasadrengöring.

Stöldsäkra båten - enligt Klass 3

bat-stoldskydd-klass-3-optVarje år stjäls ca 20.000 båtmotorer. Varje stöld är såklart en dyr affär för dig som båtägare, för att inte nämna allt obehag och krångel som uppstår. På grund av självrisk och åldersavdrag kan båtstölden kosta tiotusentals kronor, inte minst för att ersätta en stulen båtmotor. Så, vad kan man göra för att säkra båten mot stöld under båtsäsongen?

1. Se till att låsa fast båten med godkänt hänglås och kätting i grade 3 om båten väger under 200 kg. Båtar över 200 kg ska låsas med godkända hänglås och kätting i lägst klass 3 eller grade 4. Tänk på att din båts stävögla också måste vara i motsvarande klass som hänglåset och kättingen.

2. Om du har en utombordsmotor ska den låsas med godkänt båtmotorlås. Du kan också använda hänglås och kätting i klass 3 eller grade 4.

3. Lås fast båten i ett fast föremål. Om möjligt, dra kättingen runt bryggan och lås fast den med hänglås i båtens stävögla. Gör inte misstaget att låsa fast den i en bryggring som är lätt att montera bort.

4. Om du har en båttrailer, se till att lås den med ett intygat kulhandskelås. Fråga oss om du vill få tips på bra och intygade modeller.  När båten står på en båttrailer ska båten och motorn vara låsta och trailern ska vara låst med ett intygat kulhandskelås. Du kan också låsa den med hänglås och kätting i klass 3 eller grade 4.

Behöver du råd kring stöldskydd för din båt? Vi kan hjälpa dig hitta bra utrustning för att göra din båt och båtmotor svår att stjäla. Kom gärna in i butiken så visar vi vilka olika alternativ som finns och som passar för just din båt.

OBS! Det är viktigt att tänka på att ditt försäkringsbolag kan ha särskilda regler och villkor för hur du ska stöldskydda din båt, så hör alltid av dig till dem för att kolla upp vilka regler som gäller för din försäkring.

Smarta tips för att rengöra altanen

gor-rent-altanen-tvatta-altanEn snygg, välhållen altan ger det där lilla extra lugnet för att kunna njuta av utomhussäsongen. Här nedanför har vi sammanställt sju tips för ett hålla altanen, eller trallen, så där härligt solblekt att se på – och mjuk att gå på.

 1. Det bästa och mest skonsamma sättet att rengöra din altan är att helt enkelt använda en klassisk skurborste och ett milt rengöringsmedel. Det kan till exempel vara grönsåpa. Blanda 1 dl såpa med 10 liter vatten. Skura med blandningen och skölj sedan med vatten.
 2. Gör en blandning av vatten, tapetklister och kaustiksoda som du sedan häller ut över trädäcket. Det får smutsen att lösa upp sig ordentligt och underlättar arbetet. Tapetklistret gör att vattnet stannar på altanen så att det får längre tid att verka i stället för att rinna av. Låt stå ett tag innan du går vidare med rengöringen.
 3. Har du en extra nedsmutsad altan kan alg- och mögeltvätt göra det grundläggande jobbet. Fråga oss kring detta – vi vet hur du ska göra.
 4. Klorin kan vara bra att använda mot missfärgningar om ditt trädäck har väldigt tuffa fläckar.
 5. Vi älskar högtryckstvättar. Men var försiktig, särskilt med mjuka träslag som till exempel furu. Ett för högt tryck kan slita bort fibrer i träet så prova dig fram försiktigt på en liten yta. Fråga oss efter speciella munstycken som är anpassade för rengöring av trädäcket.
 6. Om du har skador på altanen så kan du slipa ned dem med medelgrovt slippapper. Tänk på att alltid använda andningsskydd – slipdamm från impregnerat trä är inte hälsosamt att få i sig.
 7. När din altan är ren så låt träet torka i ett par dagar och olja sedan in trädäcket. Gärna med en impregnerande grundolja som ger extra skydd mot röta. Träskyddsföreningen rekommenderar olja med mögelskydd godkänd i behörighetsklass 3.1

Lycka till! Du är alltid varmt välkommen att höra av dig till oss om du behöver tips på materialval eller utrustning. Om du ska göra om altanen kan vi tipsa om riktigt bra snickare i Grebbestad med omnejd!

Behöver du hantverkshjälp?

Vi har ett stort nätverk av grymma hantverkare som kan hjälpa till!

Kontakta oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har några frågor.

Ring, maila eller fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

031-131313 john@fargochmarin.se
Fields marked with an * are required