Varje år stjäls ca 20.000 båtmotorer!

Vad ska man göra för att skydda båten mot stöld under båtsäsongen?

Varje stöld är såklart en dyr affär för dig som båtägare, för att inte nämna allt obehag och krångel som uppstår. På grund av självrisk och åldersavdrag kan båtstölden kosta tiotusentals kronor, inte minst för att ersätta en stulen båtmotor.

Se till att låsa fast båten med godkänt hänglås och kätting i grade 3 om båten väger under 200 kg. Båtar över 200 kg ska låsas med godkända hänglås och kätting i lägst klass 3 eller grade 4. Tänk på att din båts stävögla också måste vara i motsvarande klass som hänglåset och kättingen.

Om du har en utombordsmotor ska den låsas med godkänt båtmotorlås. Du kan också använda hänglås och kätting i klass 3 eller grade 4.

Lås fast båten i ett fast föremål. Om möjligt, dra kättingen runt bryggan och lås fast den med hänglås i båtens stävögla. Gör inte misstaget att låsa fast den i en bryggring som är lätt att montera bort.

Om du har en båttrailer, se till att lås den med ett intygat kulhandskelås. Fråga oss om du vill få tips på bra och intygade modeller. När båten står på en båttrailer ska båten och motorn vara låsta och trailern ska vara låst med ett intygat kulhandskelås. Du kan också låsa den med hänglås och kätting i klass 3 eller grade 4.

OBS!
Det är viktigt att tänka på att ditt försäkringsbolag kan ha särskilda regler och villkor för hur du ska stöldskydda din båt, så hör ALLTID av dig till dem för att kolla upp vilka regler som gäller för din försäkring!

Behöver du råd kring stöldskydd för din båt?

Vi kan hjälpa dig hitta bra utrustning för att göra din båt och båtmotor svår att stjäla. Kom gärna in i butiken så visar vi vilka olika alternativ som finns och som passar för just din båt.