Grebbestad Västkustens Pärla

Här listar vi de upplevelser och platser du inte får missa när du besöker Grebbestad nästa gång

Grebbestad är fortfarande en relativt oexploaterad pärla på västkusten med sina 15 mil till Göteborg och 16 mil till Oslo ligger det väldigt centrerat mellan två stora städer.

Vi vill med denna guide till samhället Grebbestad och dess närhet lyfta fram några pärlor och också ge dig/er tipps på aktiviteter utflykter mm.

 

Båtlivet.

Den skärgård som Grebbestad erbjuder är något i världsklass som stor del är nationalpark med korallrev.

Att ta en båttur genom vår vackra skärgård är ett måste när man är här, har man inte egen båt så finns det båtar att hyra på Tanumstrand eller ta en guidad tur med fiskebåten Donalda som även erbjuder sälsafari och badutflykter till vackra Väderöarna.

Att njuta av salta sommarbad, krabbfiske och sola går givetvis också bra att göra ifrån fastlandet men för att hitta de gömda pärlorna så vill vi rekommendera er att ta sig ut i skärgården.

De stora och mest omskrivna öarna är givetvis Väderöarna och Kosteröarna som man båda kan ta sig till med Taxibåt.

Men vi vill lyfta fram de små ställena/öarna.

Morö Grebbestad

Ligger i yttre skärgården och består enbart av klippor dvs ingen sandstrand. Mycket bra förtöjningsställen och fantastisk snorkling med sitt klara vatten och rika marina liv.

Finns även en naturlig bassäng på utsidan av ön som är mycket uppskattad av mindre barn.

Otterön Grebbestad

Ligger centralt i vår vackra skärgård strax utanför Grebbestad. Här finns det ett flertal vackra stränder att välja mellan och flera vackra naturhamnar.

Finns ett 50 tal sommarhus på ön så man får respektera tomtgränser och staket.

De flesta husen är renoverade hus ifrån tiden då man bröt granit på ön.

Otroligt fint att vandra där ute både mellan de fina husen och den vackra naturen.

Ett roligt tips där ute är att försöka hitta röstenen, en urnordisk runsten med oklar bakgrund, originalet finns att beskåda på historiska museet i Stockholm men en kopia på stenen är uppsatt på fyndplatsen. God jaktlycka.

Pinnö Grebbestad

Ligger granne med Otterön och har inte lika många ständer men otroligt många vikar som är perfekt att lägga till båten vid.

Här finns också sommarhus så tänk på tomtgränser.

Att rekommendera här är att duka upp en picknik på utsidan av ön och följa solens nedgång, ett riktigt skådespel när solen försvinner över öppet vatten och de yttre kobbarna och skären.

Musön Grebbestad

Här vill vi verkligen rekommendera Musösältan en skyddad lagun med goda ankrings möjligheter.

Väldigt fin ö att vandra på med fantastisk utsikt.

Ett måste man måste göra här är att bygga sin egen stengubbe (ställa stenar på höjd) finns flera tusen sådana här och ursprunget är oklart men flera säger att man bygger den tillsammans med den man älskar för evig kärlek.

Fiskesamhället Grebbestad

Grebbestad kan stoltsera med sin levande fiskeflotta som merparten fiskar skaldjur som räkor och kräftor.

Ett måste när du är i Grebbestad är att handla färska skaldjur direkt ifrån båten när de landar fångsten, en riktigt härlig upplevelse att sedan ta en promenad på bryggan och avsluta på Vadskär där du/ni kan sätta er på klipporna och njuta av färska skaldjur i världsklass.

Hummesfiske Grebbestad

Detta är vår älgjakt!!!! Man går man ur huse för att dra upp det svarta guldet. Till och med de halta och lytta blir mirakulöst friska och starka denna tid på året 😉

Hummerfisket är fritt för alla som är svenska medborgare och följer de rådande regler som gäller, dessa kan skilja sig något år ifrån år och det är oerhört viktigt att veta vad som gäller så läs på innan du kastar i tinan.

Men känslan att dra upp sin första egen fiskade hummer är svår att förklara men merparten som har gjort det är sedan helt fast i hummerfisket.

Alla restauranger öppnar då igen och kör diverse hummer erbjudande för dig/er som nöjer er att stanna på land.

Den lokale fiskhandlaren har också då alltid hummer på lager för er som vill äta den hemma.

Samhället Grebbestad

Gamla Grebbestad med sina små fiskarhus och trånga gränder är så fantastiskt fint att promenera i att sedan ta sig upp på stöberget som nästan ”hänger” över Grebbestad och se hela Grebbestad från toppen rekommenderar vi varmt.

Gästhamns bryggan i Grebbestad är verkligen också värt ett besök med alla sina restauranger och båtliv är det jättemysigt att ta en promenad och sätta sig ner på någon av uteserveringarna och ta sig en matbit.

Något som är helt unikt för Grebbestad är att vi har en stor jättefin sandstrand mitt i centrala Grebbestad som är långgrund och perfekt för de yngre barnen. För de större barnen finns både hopptorn och Vadskär som går jättebra att dyka och hoppa ifrån.

I Grebbestad finns både mataffärer systembolag, apotek, klädaffärer, bageri, fiskaffärer, järnaffär båtaffär, färgaffär och nordens största sportaffär.

Grebbestads omnejd

Strax norr om Grebbestad ligger Greby gravfält med omkring 200 gravar från järnåldern där flertalet av stenarna fortfarande står upp. Detta är väl värt ett besök.

Grönemad och Krossekärr är också några pärlor ni inte får missa båda med långa sandstränder och små pittoreska sjöbodar längs promenaden.

Har du tipps som du vill dela med dig av angående Grebbestad

Hjälp oss hjälpa andra och dela gärna med dig av ditt smultronställe i Grebbestad. skriv till oss så lägger vi upp det här!